Hoe werkt het?

Lumi is een opvang- en infolijn voor iedereen met vragen over seksuele voorkeur en gender. Overweeg je een coming-out?  Vermoed je dat je niet in een van de M/V hokjes past? Ben je verliefd op je beste vriend? Of in paniek want nog nooit verliefd? Wil je weten hoe je je als vrouw-vrouwkoppel beschermt tegen soa’s en hiv of hoe veilig het is om seks te hebben met een hiv+ partner als die medicatie neemt?Wil je weten wat je als transgender kan doen tegen discriminatie ? Zoek je hoe het wettelijk zit als drie mensen samen een kind willen opvoeden? Vraag je je af of er ook andere labels zijn voor iemand zoals jou? Of wil je net geen label? Weet je het even niet meer? Ben je een ouder, leerkracht, vriend of partner en zit je met vragen, dan ben je bij ons op je plek. 

Contacteer ons. Onze vrijwilligers luisteren anoniem, gratis en zonder vooroordelen. Lumi heeft niet op alles een antwoord maar we luisteren anoniem en vertrouwelijk en voelen en denken met je mee.

Je kan bellenchatten of mailen. Klik op de links om te weten te komen hoe het precies werkt.

 Lumi is ook een meldpunt voor discriminatie. Werd je gediscrimineerd omwille van je seksuele voorkeur? Meld het. Dat kan rechtstreeks bij ons. We werken samen met Unia om dat mogelijk te maken. Werd je gediscrimineerd op basis van je genderexpressie of -identiteit? Je kan je verhaal bij ons kwijt. Ook die discriminatie kan je melden bij ons. Daarvoor werken we samen met het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen en hebben we contact met de Genderkamer van de Vlaamse Ombudsdienst.

Hoe verloopt een gesprek bij ons?

Dat bepaal jij vooral zelf! Jij zoekt ons op door te bellen, te chatten of te mailen. Natuurlijk is dat niet altijd even makkelijk. Misschien is het daarom goed om te weten dat...

... al onze gesprekken anoniem zijn.
Dat betekent dat je je (echte) naam of leeftijd niet moet vermelden. Wij doen dat ook niet.

... jij altijd kiest wat je deelt.
Om je situatie goed te begrijpen, moeten we vragen stellen. Misschien liggen sommige vragen je niet helemaal. Soms zijn ze gevoelig. Voel je nooit verplicht om te antwoorden wanneer je dat niet wil.

... even stil zijn ook oké is.
We begrijpen dat het niet altijd makkelijk is om te spreken. Het is soms moeilijk om de juiste woorden te vinden. Vertel ons aan de telefoon of chat gerust wanneer je het lastig krijgt. We geven je graag de tijd die je nodig hebt.

... al onze gesprekken gevoerd worden door vrijwilligers.
Dat betekent dat de persoon waarmee je chat, belt of mailt ervoor koos om op vrije momenten naar jou te kunnen luisteren. Alle vrijwilligers volgden een opleiding om dat zo goed mogelijk te doen, zonder vooroordelen en met een open blik.

... kant-en-klare oplossingen zelden bestaan.
We luisteren graag naar je vragen en verhalen over holebi’s of (trans)gender(s). Je kan met leuke en minder leuke situaties bij ons terecht. Weet dat kant-en-klare oplossingen zelden bestaan. Ook Lumi kan je die niet geven. We zoeken wel graag met jou uit welke opties je hebt.

Met welke onderwerpen kan je bij ons terecht?

Heb je een vraag of verhaal? Heeft het iets te maken met seksuele voorkeur of gender? We luisteren graag! Twijfel je of je aan het juiste adres bent? Waag je kans. We wijzen je de weg naar meer geschikte kanalen als Lumi toch niet de juiste plek is.

We verzamelen geen onderzoeksresultaten of cijfermateriaal. Wil je weten hoeveel holebi's er huwen, hoeveel ouders moeite hebben met de coming-out van hun transgender kind, ...? Neem eens een kijkje nemen op de website van www.cavaria.be of mail hen op [email protected].

Openingsuren

Onze vrijwilligers staan voor je klaar op maandag, woensdag en donderdag van 18u30 tot 21u30. Op feestdagen nemen onze vrijwilligers even vrijaf.

Voor een telefoongesprek bel je naar het gratis nummer 0800 99 533. Chat je liever? Dat kan ook. Moet je nu je verhaal kwijt, maar zijn we niet bereikbaar of is de lijn even bezet? Stuur ons een mailtje op het adres [email protected]. We proberen je bericht binnen de vier werkdagen te beantwoorden.

Privacy

Wil je weten hoe we je privacy beschermen? Lees er alles over op https://lumi.be/privacy.