Hoe creëer ik een veilige sfeer voor de coming-out van mijn kind?

Je vermoedt dat je kind holebi of transgender is. Je wil hen de kans geven om dit zelf aan jou te vertellen, maar hoe doe je dat? Hoe maak je duidelijk dat je hen zou steunen, en dat angst om die stap te nemen niet nodig is?

Het is aan je kind om te bepalen of en wanneer die uit de kast komt. Ook als een betrokken ouder kan je dat niet echt voorspellen of beslissen in plaats van je kind. Een coming-out verwachten, maar niet weten of en wanneer het zal gebeuren, kan spanning opleveren. Er bestaat geen lijstje van do's en don'ts om een coming-out te bespoedigen en het allemaal perfect te laten verlopen. Toch zijn er zaken die je als ouder kan doen, zoals ...

  • ... het thema bespreekbaar maken. Wanneer je kind weet dat jij holebiseksualiteit of transgender zijn oké vindt, kan het gemakkelijker worden voor hen om te zeggen dat ze zelf holebi of transgender zijn.
  • ... beseffen dat spreken over seksuele oriëntatie of genderidentiteit vaak moeilijk is, onafhankelijk van de gesprekspartner. Dat kan ook zo zijn voor je kind. Zelfs wanneer jij als ouder aanspreekbaar en begripvol bent, is het niet noodzakelijk makkelijk voor je kind.
  • ... realiseren dat de puberteit een periode is waarin je kind erg veel veranderingen doormaakt, vaak met bijhorende onzekerheden. Gezien tijdens de puberteit seksualiteit en identiteit veel aandacht opeisen, is dat vaak ook de periode waarin mensen hun holebi of transgender beginnen te vermoeden, ontdekken of aanvaarden. Helaas is het net in deze periode vaak extra moeilijk om over gevoelens te spreken. Vaak zijn het niet de ouders waarbij een jongere dan (eerst) het hart lucht.
  • ... duidelijk maken dat je je kinds recht op privacy respecteert, ook wanneer het over emotionele zaken gaat. Je kan duidelijk maken dat je er voor hen bent, zonder hen te verplichten met jou te spreken over gevoelige zaken. Je kan duidelijk maken dat het hun keuze is wat ze met jou delen en waarvoor ze liever andere mensen in vertrouwen nemen. Denk je dat er niemand anders is waarbij ze terecht kunnen? Je kan voorstellen om samen op zoek te gaan naar gepaste personenen of kanalen.
  • ... beseffen dat het voor jongeren niet altijd eenvoudig is om zich te outen, ook de dag van vandaag. Angst voor de reactie van vrienden, leerkrachten, familieleden of van de maatschappij is vaak erg reëel. Je kan hier rekening mee houden door net te spreken over dit soort angsten.
  • ... open zijn over je eigen gevoelens. Gevoelige zaken delen maakt je kwetsbaar. Vaak is het makkelijker om kwetsbaar te zijn met iemand anders die zich ook zo opstelt. Je kind zal mogelijk hun eigen gevoelens makkelijker vertellen wanneer je zelf ook open bent over je eigen gevoelens.
  • ... je kind laten weten dat je openstaat voor vragen en deze zal beantwoorden wanneer die er zijn. Laat je kind ook voelen dat je bereid bent om mee te denken met hen over zaken waarmee ze eventueel worstelen.
  • ... je als ouder informeren. Daarvoor ben je hier al op de juiste plaats. Wanneer je kind ook vragen heeft, kan je samen op zoek gaan naar correcte info.

Contacten met andere ouders kan je leggen bij verenigingen die zich specifiek richten op ouders van holebi kinderen of ouders van transgender kinderen. Liever een (Engelstalig) boek? Neem eens een kijkje naar 'This is a Book for Parents of Gay Kids' dat boordevol concrete verhalen, mogelijke aanpakken en tips staat voor ouders van zowel holebi en/of transgender kinderen. Je kan ook de website 'Everyone is gay' bekijkendie aan de basis van het boek ligt. Bovendien kan je op de website ook zelf een vraag stellen aan de auteurs.

Weet dat je kind, maar ook jij als ouder ons kunnen contacteren via mailchat of telefoon. We luisteren naar je verhaal, en wijzen je graag de weg naar verdere info als je die wenst. 

 

Lees meer over: