Hoe kan ons woonzorgcentrum ook LGBT+ ouderen thuis doen voelen?

Heel wat holebi’s en transgenders verblijven in woonzorgcentra, maar vaak zijn ze onzichtbaar. Om een thuis voor iedereen te creëren, is het noodzakelijk om in te spelen op de specifieke noden van deze doelgroep. Wat die specifieke noden precies zijn, zocht KliQ voor je uit. Deze vormingsvzw verdiepte zich in de levensloop en behoeften van holebi- en transgender ouderen en ontwikkelde een visie op cliëntgerichte en inclusieve zorg voor deze doelgroep.

Wil je werken aan een open, holebi- en transvriendelijk klimaat? Vraag een vorming of begeleidingstraject op maat aan bij KliQ. Samen met directie, zorgcoördinatoren, kwaliteitscoördinatoren, animatoren, verpleegkundigen, zorgkundigen, ergotherapeuten en ieder die in contact komt met de bewoners, kunnen ze ervoor zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn en zich thuis voelt in jouw centrum. Je vindt alvast 10 concrete tips om meer inclusief te zijn voor holebi’s en transgenders in de brochure 'Toolkit Tachtig Tinten'. Die brochure ontwikkelde KliQ in opdracht van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Meer relevante digitale materialen vind je via de website van KliQ. De fysieke versie van de brochure 'Tachtig Tinten' kan je rechtstreeks bij KliQ bestellen.

Wil je rechtstreeks in gesprek gaan met LGBT+ senioren? Regenboogambassadeurs zijn een groep ervaringsdeskundige vrijwilligers die zich inzetten om een holebi- en transgendervriendelijk beleid in de professionele ouderenzorg en mantelzorg te bevorderen. Ze ondersteunen zorgorganisaties, zorgteams, en senioren die opkomen voor een holebi- en transgendervriendelijk beleid in de ouderenzorg om te zorgen voor een veilige woonplek voor hen. Ze organiseren infosessies voor studenten die morgen het kader zullen uitmaken in deze centra. Je kan hen vinden op Facebook, of een kijkje nemen op hun website.