Ik maakte geweld mee. Wat is het eerste dat ik doe?

Je maakte geweld mee? Dat geweld was strafbaar? Stap zo snel mogelijk naar de politie. Hoe meer details je je herinnert, hoe beter. Hoe langer je wacht, hoe meer je vergeet en hoe meer sporen verdwijnen. Naar de politie stappen is belangrijk, maar het kan ook heel eng zijn. Dat snappen we. We bereiden je graag mee voor. We stelden een lijstje op van dingen die je best weet voor je naar de politie stapt.

Ik wil niet alleen naar de politie

Is alleen naar de politie gaan een te grote stap? Geen zorgen. Je kan daar hulp bij vragen. Er bestaat zoiets als ‘slachtofferhulp’. Daar vind je mensen die professioneel zijn opgeleid om je gratis te helpen. De mensen bij slachtofferhulp kunnen een luisterend oor voor je zijn en je psychologische steun bieden. Ze kunnen ook met je meegaan naar de politie, dokter of rechtbank als dat nodig is. Alles wat je aan slachtofferhulp vertelt is vertrouwelijk. De gesprekken kunnen op hun dienst doorgaan, maar ook bij je thuis. Ook achteraf kunnen deze mensen je nog helpen. Zit je niet goed in je vel? Spring binnen bij slachtofferhulp en vraag of je met iemand kan praten. Ben je meerderjarig? Dan kan je terecht bij het CAW. Als je minderjarig bent, staat het JAC voor je klaar.

Let op! Ben je minderjarig? Stap je naar de politie en vertel je over een strafbaar feit? De politie zal dan je ouders contacteren. Dat is omdat zij de taak hebben om je te beschermen. Wanneer je jonger bent dan achttien jaar moeten zij verplicht je ouders inlichten. Ook wanneer je dat niet wil. Laat dat je niet tegenhouden om te praten over wat je meemaakte. Je kan ook contact opnemen met slachtofferhulp zonder een aangifte te doen bij de politie.

Ik wil helemaal niet naar de politie

Je maakte geweld mee, maar je wil niet naar de politie stappen. Misschien lijkt je dat te zwaar. Misschien was het geweld dat je meemaakte niet strafbaar. Wat ook de reden is: er zijn andere opties. Via UNI-FORM kan je anoniem een melding maken van het geweld dat je meemaakte. Je kan er evengoed haatboodschappen melden, ook wanneer die online gebeurden. Je kan een melding maken via de website of via de app (voor android en apple). Nooit iets meegemaakt? Hopelijk zal dat altijd zo blijven. Ben je wel graag voorbereid? Geef je graag het goede voorbeeld? Installeer de app (android of apple). Je weet nooit wanneer of voor wie die nog van pas komt. 

Let op: Als je UNI-FORM enkel anoniem wil gebruiken, dan kan je 'Deze melding naar de lokale politie sturen' niet aanvinken. Waarom? Als de politie je melding ontvangt, moeten ze het voorval onderzoeken. Om dat te kunnen doen, moet de politie met je kunnen spreken. Zonder je naam en contactgegevens lukt dat niet.

Wil je met iemand praten, maar weet je niet met wie? Zijn ouders, vrienden, familie, leerkrachten of slachtofferhulp geen optie? Of praat je gewoon liever anoniem met iemand? Je kan je verhaal anoniem en gratis kwijt bij Lumi. Dat kan via chat, telefoon of mail. Blijf niet zitten met je verhaal. Praat erover. Zoek steun. Het is niet jouw schuld.

 

Lees meer over: