Ik wil vrijwilliger worden! Hoe gaat dat?

Stap 1: stel je aan ons voor

Download ons kennismakingsdocument, vul het in en mail het vervolgens naar coördinator Jan ([email protected]). Zo weet hij al een beetje wie je bent.

Stap 2: kennismakingsgesprek

Na een eerste voorstelling ontvang je een kleine mailoefening. Zo kan je al eens kennismaken met de werking van Lumi. Daarna volgt meestal een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek met een van onze coördinatoren. Tijdens dat gesprek peilt die verder naar je motivatie, luistervaardigheden, verwachtingen en beschikbaarheid. Samen schatten jullie in of je je voldoende kan vinden in onze werkwijze: empathisch, zonder oordeel en niet-oplossingsgericht luisteren. Het is logisch dat je tijdens dit gesprek en ook bij het maken van de oefening nog wat moet zoeken. De vaardigheden die een echte Lumi-vrijwilliger nodig heeft, kan je (verder) ontwikkelen in de opleiding. Ook onze aanpak leer je dan beter kennen. Voor de selectie is het vooral belangrijk dat je een open houding hebt, leergierig bent en zin hebt in een uitdaging.

Stap 3: opleidingsperiode

Ieder jaar organiseren onze coördinatoren een opleiding voor alle geselecteerde kandidaten. Doorgaans start die in het najaar, kort na de zomervakantie. In de opleiding leer je in groep meer over de thema’s die bij ons ter sprake komen via chat, telefoon of mail. Je leert hoe je omgaat met iemand die vertelt over twijfels over hun identiteit, verliefdheid, ontdekking van seksuele voorkeur, relatievormen, zelfdodingsgedachten, kinderwens, seksuele gezondheid, eenzaamheid, vriendschap, familie ... Bovenal leer je hoe je correcte vragen stelt en luistert. Écht luistert. Reken daarom op veel (kleine) rollenspelen en onderlinge feedback. Op die manier oefen je samen de nodige gesprekstechnieken in.

Ben je vlotter met tekst? Je kan ook specifiek mailvrijwilliger worden.

Stap 4: begeleiding door persoonlijke buddy

Na je groepsopleiding krijg je een buddy toegewezen. Die al ervaren vrijwilliger zal je uitnodigen om een permanentie van hen bij te wonen. De eerste keer voert je buddy het gesprek en volg jij mee. De volgende keren ga je zelf aan de slag. Geen zorgen. Je buddy staat je bij als coach waar nodig. De bedoeling van deze begeleiding is je klaarstomen om volledig zelfstandig gesprekken te voeren. Dat kan pas vanaf dat jij, je buddy en de coördinatoren het gevoel hebben dat je hier klaar voor bent. Als dat nodig of gewenst is, worden er extra begeleidingsmomenten ingepland.

Stap 5: eerste intervisie

Het einde van je opleidingsperiode is in zicht. Vanaf nu word je mee uitgenodigd op de maandelijkse intervisie. Dat is het vaste moment waarop het vrijwilligersteam en de coördinatoren samenkomen om te bekijken of alles vlot loopt. Dit is je kans om met de anderen te spreken over wat je moeilijk vond, waar je niet goed wist hoe je een gesprek moest aanpakken of wat net heel goed ging. De andere vrijwilligers en de coördinatoren hebben zo de kans om hierop te reageren, je te ondersteunen en van je bij te leren.

=> Je bent er klaar voor!

Na je opleiding onderteken je een vrijwilligerscontract. Daarna kan je aan de slag als echte Lumivrijwilliger. Je beseft dat je ook na je opleiding nog niet álles weet, maar je bent klaar om zonder oordeel te luisteren naar onze oproepers. Via persoonlijke feedback blijf je bijleren en door te oefenen perfectioneer je je gesprekstechnieken gaandeweg. Vanaf dit moment neem je twee permanenties per maand voor je rekening en ben je maandelijks aanwezig op ons intervisiemoment. Je permanenties kan je nu van thuis uitvoeren, als je een stille omgeving kan garanderen.

Ben je niet zeker of je wel een geschikte kandidaat bent? Vraag meer info of vertel wat je doet twijfelen aan onze coördinatoren ([email protected]).