Ik zie het niet meer zitten...

"Ik zie vaak gewoon geen andere uitweg meer. Sommige weken gaat het goed. Andere weken sta ik op met dat gevoel, en ga ik ermee slapen. Ik zie niet hoe dit nog verder kan. Ik weet niet meer hoe ik mezelf hier door kan sleuren. Kan dat wel? En is het eigenlijk nog wel de moeite waard?"

In periodes dat je diep zit, kan het lijken alsof je er geen weg vooruit meer is. Vaak is die er wel, maar is het moeilijk om die nog te zien op je eentje. Je staat er niet alleen voor. Er zijn mensen die klaar zitten om naar je te luisteren, je willen ondersteunen en wensen dat je er bovenop komt.

Je bent niet de enige die soms denkt aan zelfmoord. Er zijn mensen die gelijkaardige periodes doorworstelden. Sommigen spreken nu over wat dat met hen deed, en wat hen hielp. Je kan getuigenissen over hoe praten helpt, vinden op de website van Zelfmoordlijn 1813. Je vindt er ook concrete zaken die je kan doen om meer grip te krijgen op je zelfdodingsgedachten, en wat je beter vermijdt. Deel je je verhaal en ervaringen graag met anderen die aan zelfmoord denken of dachten? Lees je graag hoe anderen met zelfmoordgedachten omgaan? Als je 18 jaar of ouder bent, kan dat op het forum van de Zelfmoordlijn 1813.

Het heeft zin om te bellen. Dat kan op elke dag en op elk uur naar de Zelfmoordlijn (bel 1813) of Tele-Onthaal (bel 106). Chatten met de Zelfmoordlijn kan elke avond. We zijn zelf minder vaak bereikbaar, maar ook Lumi luistert graag naar je. Bel, chat of mail met ons op maandag-, woensdag- of donderdagavond. Je kan ook terecht bij je huisarts. Je huisarts van wacht vind je via de website van mediawacht.be.

Weet je niet of je je gevoel wel onder woorden kan brengen? Geen probleem. We snappen dat dat lastig kan zijn, en tijd kan kosten. Laat dat je niet tegenhouden. We gunnen je tijd om je woorden te vinden wanneer het even te veel wordt.