Is wat ik meemaakte wel geweld?

“Schelden en gooien met dingen, ja. Maar ik kreeg nooit écht klappen. Is dat dan ook geweld? Overdrijf ik niet?”

Geweld kan fysiek gedrag zijn. Bijvoorbeeld wanneer iemand je slaat. Het kan ook psychologisch of verbaal zijn. Wanneer iemand je uitscheldt, pleegt die verbaal geweld. Een voorbeeld van psychologisch geweld is iemand die je weghoudt van je vrienden of familie.

Wanneer iemand iets doet dat je niet wil, gaat die persoon over je grenzen. Fysieke en mentale grenzen zijn heel persoonlijk. Waar ze liggen, verschilt dus van persoon tot persoon. Je bewaakt je grenzen door 'nee' te zeggen wanneer je iets niet wil. Dat is niet altijd makkelijk. Op de jongerensite van Sensoa vind je tips daarvoor. Niemand mag over je grenzen gaan zonder je toestemming. Doet iemand dat wel, dan pleegt die dus grensoverschrijdend gedrag. Dat gedrag kan ook seksueel zijn. Geweld is een specifieke vorm van grensoverschrijdend gedrag.

Iedereen kan over je grenzen gaan. Ook geweld kan gebeuren door onbekenden, maar even goed door mensen die je kent. Familie, vrienden, partners, leerkrachten, jeugdleiders ... Er is geen excuus voor geweld. Ook niet voor mensen die je graag ziet. Twijfel je of er wat misgaat in je relatie? Op de website Horen, zien en praten vind je een checklist om geweld te herkennen. Neem er eens een kijkje.