Kan iemand holebi en transgender zijn?

Het korte antwoord: ja, dat kan.

Iedereen hebt een genderidentiteit, of is agender. Iedereen heeft ook een seksuele oriëntatie en een romantische oriëntatie, tenzij die aseksueel of aromantisch is. Je genderidentiteit en je oriëntaties zijn twee verschillende dingen. Je genderidentiteit gaat over hoe je je voelt, vanbinnen. Je seksuele en romantische oriëntaties gaan over wie je aantrekkelijk vindt. Er bestaan heel veel mogelijke combinaties van genderidentiteit en seksuele en romantische oriëntaties. Een daarvan is transgender en holebi. Iemand kan dus transgender zijn én holebi.

Hoe je je voelt en op wie je valt, zijn twee verschillende dingen. Dat betekent niet dat ze altijd makkelijk uit elkaar te houden zijn. Soms is het moeilijk om te weten wat je precies voelt. Dat stoer meisje trekt je aandacht. Is dat omdat je haar leuk vindt? Of zou je graag meer op haar lijken? Die jongen die make-up durft dragen, die vind je wel cool! Is dat omdat je zelf graag eens make-up wil proberen, maar het nog niet deed? Of vind je jongens met make-up gewoon opwindend?

Er bestaat geen vragenlijst om uit te maken hoe je precies in elkaar zit. Jij bent de enige die voelt wat je voelt. Enkel jij kan uitzoeken wat je gevoelens betekenen. Het is oké om te zoeken. Je moet geen antwoorden hebben op alle vragen. Misschien komen die nog wel. Misschien niet. Jij bent de enige die voelt of het belangrijk is om zekerheid te hebben. Enkel jij beslist of je je gevoelens ook een naam wil geven.

Lumi kan niet in jouw plaats uitzoeken wie je bent. We kunnen wel naar je luisteren. Dat doen we graag, via telefoonchat of mail. Misschien kom je samen met een van onze vrijwilligers tot zinvolle antwoorden. Praten helpt.