Mag het ziekenhuis ons als lesbisch koppel weigeren voor een fertiliteitsbehandeling?

Wij zijn er allebei klaar voor. We hebben beslist. We willen een kindje. Nietsvermoedend gingen we naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis omdat we een vruchtbaarheidsbehandeling willen starten. Het ziekenhuis wees ons echter de deur ...”

Je kan in Vlaanderen voor verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen terecht in verschillende centra. Welke weg je wilt bewandelen, kan heel verschillend zijn. Je kan werken met een bekende donor, met een anonieme donor, draagmoederschap ... Elk ziekenhuis heeft de morele vrijheid om je al dan niet te behandelen. Dat maakt het soms moeilijk om een helder zicht te hebben op welke centra jullie misschien als vrouw-vrouwkoppel zouden weigeren. Welke behandelingen een centrum aanbiedt, vind je doorgaans terug op de website van een centrum. Om uit te pluizen of een behandeling ook voor jou en je partner(s) toegankelijk is, neem je best rechtstreeks contact op met een centrum zelf. Een overzicht van fertiliteitscentra in Vlaanderen en Brussel vind je op de website van De Maakbare Mens.

We verzamelden enkele jaren geleden informatie over de toegankelijkheid van fertiliteitscentra. We keken daarbij naar de gebruikte voorwaarden en procedures. We noteerden o.a. ook of lesbische koppels, spermadonors, draagmoederschap werden toestaan. De informatie die toen verzameld werd, kan intussen gedateerd zijn. Krijg je toch graag meer info op basis van dat overzicht? Stuur ons een mailtje.

Werd je door een centrum geweigerd als kandidaat? Laat het ons wetenOp die manier krijgen we een beter overzicht over de reële toegankelijkheid van vruchtbaarheidscentra.