Mijn kind is holebi. Waar kan ik terecht als ouder?

Wanneer je een kind hebt dat holebi is, heb je na hun outing misschien nood aan meer informatie over holebiseksualiteit. Je stelt je wellicht vragen zoals 'Wat met hun toekomst?' en 'Wat zeggen we best tegen ons kind?'. Beseffen dat je holebi bent is een verwerkings- en aanvaardingsproces voor je kind, maar ook voor jou als ouder kan dat het geval zijn. Weten hoe je met die nieuwe informatie omgaat, is niet vanzelfsprekend. Zeker wanneer je het niet verwachtte.

Vaak is de informatie op internet, in boeken, brochures en media erg wetenschappelijk. Zoek je een meer menselijke insteek? Heb je zin in een babbel met andere ouders? Weet dat er ook praatgroepen bestaan waar je als ouder terecht kan. Je bent er welkom!

Trotse Ouders (Antwerpen)

Een pluralistische praat- en luistergroep die als doel heeft:

  • ouders van holebi's opvangen en hen uitzicht op de toekomst geven
  • een antwoord bieden op veel van hun vragen en twijfels
  • uit eigen ervaring vertellen hoe je op een positieve manier met het holebi zijn van je kind hebt leren omgaan.

Je vindt bij hen steun en moed om je weerbaar op te stellen tegen vooroordelen in onze maatschappij. De praatgroep organiseert maandelijks een bijeenkomst. Die vindt plaats op elke eerste woensdag van de maand in Antwerpen. 

WOHG (Gent)

Werkgroep Ouders van Holebi's Gent was in eerste instantie een organisatie waar ouders van holebi's hun hart konden luchten, waar ze terecht konden voor objectieve informatie en die opkwam voor de rechten van hun holebikinderen. Tot op heden is dit zo. Tegenwoordig kan je hen ook bereiken via telefoon en mail, naast hun maandelijkse bijeenkomsten. Die bijeenkomsten gaan door in Gent, elke eerste woensdag van de maand. Ze merkten dat ouders vooral nood hadden aan informatie, een luisterend oor en individuele opvang. Ook scholen en verenigingen doen meerdere keren per jaar beroep op de WOHG, om via getuigenissen en panelgesprekken voorlichting te geven over homoseksualiteit.

Ouders Limburg

Toen hun zonen uit de kast kwamen zaten de vier stichters van Ouders Limburg zelf met een heleboel vragen. Vanuit hun persoonlijke ervaring besloten ze om een groep op te starten, specifiek voor ouders van holebikinderen. Je bent welkom op een van de maandelijkse praatavonden. Die gaat telkens door op de vierde donderdag van de maand. Ook een telefonisch of individueel persoonlijk gesprek is mogelijk.

 
Alle verenigingen die zich aansloten bij çavaria en zich richten op ouders van holebi of transgender kinderen, vind je in ons verenigingsoverzicht. Selecteer 'ouders' als doelgroep en je ziet meteen of er intussen nog andere groepen aansloten. Via het verenigingsoverzicht vind je van alle verenigingen de meest actuele informatie over hun werking. Ook rechtstreekse contactgegevens kan je daar vinden.

 

Lees meer over: