Moet ik vertellen dat ik transgender ben?

Je hebt voor jezelf uitgemaakt dat je transgender bent, of je weet het allemaal nog niet goed. Moet je dit vertellen aan anderen? Wat doe je als je jaren geleden een transitie doorging? Wanneer is het nodig om te vertellen dat je leven er ooit anders uitzag? Meestal belangrijker dan de vraag of je het moet vertellen, is of je het wil vertellen.

Vertellen dat je transgender bent is optioneel. Niemand heeft het recht om je daartoe te verplichten, ook niet andere transgenders. Vaak voel je wel druk om het aan mensen te vertellen. Misschien wil je op je werk ook over je verleden kunnen praten. Of je vreest dat die nieuwe vriendin het via-via te weten zal komen. Voor sommige mensen is zwijgen daardoor al even moeilijk als spreken. Ook wanneer hun omgeving niet heel open is. Misschien wil je het graag met je familie en dichte vrienden delen, maar toch liever nog niet op school of op het werk. Of omgekeerd. Dat is aan jou. Daar is ook helemaal geen haast bij. Je kiest zelf aan wie je het wil vertellen en wanneer. Je kan ook vertellen dat je het nog niet goed weet. Dat je nog wat dingen aan het uitzoeken bent. Het is oké als je het helemaal niet wil vertellen.

In principe hoort niemand je te verplichten om het te vertellen. Helaas zijn er een aantal situaties waarin je bijna niet anders kan. Een job zoeken is bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend wanneer je transgender bent. Welke naam zet je op je CV? Welke kledij kies je voor een sollicitatiegesprek? Wat als de naam op je diploma niet meer overeenkomt met je huidige naam? Of je wil dat je leerkrachten je aanspreken bij een nieuwe naam, maar die werd nog niet officieel aangepast. Hoe zit het precies met medische verzekeringen? Op de website van het Transgender Infopunt vind je antwoorden op veel van je praktische vragen. Blijven ze toch onbeantwoord? Je kan hun medewerkers ook bereiken per telefoon of e-mail.

Wil je vooral eens luidop nadenken over een mogelijke coming-out? Praat je graag eens over je voorbereiding? Dat kan perfect tijdens een gesprek met Lumi. Vertel het ons via telefoonchat of mail.
 

Lees meer over: