Waar kan ik (andere) holebi's of transgenders met een beperking of autisme leren kennen?

Heel wat mensen hebben een beperking. Soms is die beperking fysiek. Bijvoorbeeld wanneer je in een rolstoel zit. Een beperking kan ook verstandelijk zijn. Sommige mensen hebben een combinatie van fysieke en verstandelijke beperkingen. Die beperkingen kunnen vanaf iemands geboorte aanwezig zijn, maar soms ook plots een deel van je leven worden. Mensen met een niet-aangeboren hersenletsel moeten vaak na decennia zonder beperking uitzoeken hoe ze een leven met beperking kunnen uitbouwen. Natuurlijk zijn er ook mensen met een beperking die holebi of transgender zijn.

LGBT+ en autisme

"Veel tijd om met mijn eigen seksualiteit bezig te zijn had ik niet, want ik had al mijn tijd en energie nodig om te overleven op school. Ik heb dan ook jaren niks met het onderwerp gedaan. Ik was toen nog niet op de hoogte van mijn eigen autisme. Het sociale aspect van school was voor mij de hel."
Iris Westhoff, vrijwilliger bij AutiRoze
Ben je volwassen, heb je autisme en ben je LGBT+ (holebitransgenderaseksueelaromantisch, nog zoekend ...)? Misschien is het gezellig en prikkelarm praatcafé van Aut & Out iets voor jou. Dat gaat elke eerste zaterdag van de maand door in Het Roze Huis in Antwerpen. Je kan er andere volwassen LGBT+ personen vinden met autisme, of een vermoeden daarvan, en een normale tot hoge begaafdheid. Ook partners zijn er welkom. Je moet niet op voorhand inschrijven. Wil je wel meer info voor je gaat? Stuur een mailtje naar [email protected].

Op zoek naar een relatie

Uiteraard kan je je als holebi of transgender inschrijven op een algemene datingsite. Ook holebi's of transgenders met een beperking kunnen daarvoor kiezen. Het kan echter vermoeiend zijn om telkens opnieuw uit te leggen wat het betekent om te leven met een beperking. Sommigen mensen voelen zich bovendien beter begrepen door anderen met gelijkaardige ervaringen. Zij kiezen er vaak voor om een partner te zoeken via een specifieke datingsite. Hieronder vind je een lijstje met enkele online datingopties, specifiek voor mensen met een beperking.

 • Dottie is een sociale netwerksite voor mensen met een beperking. Je vindt er mensen met beperkingen op verstandelijk of fysiek vlak. Ook mensen met een combinatie van beide zijn welkom. Je kan er nieuwe vrienden maken of op zoek gaan naar een partner.
   
 • G-date.nl richt zich op mensen met een beperking. Sinds 2009 is het de grootste datingsite van Nederland voor mensen met een lichamelijke, visuele en licht verstandelijke beperking. Ook mensen met een vorm van autisme zijn er welkom.
   
 • DateToo is een datingsite toegankelijk voor mensen met een functiebeperking zoals een gehoor-, licht verstandelijke-, motorische of visuele beperking. De nadruk van de website lijkt echter wel te liggen op doven en slechthorenden. Je kan er via de zoekfunctie selecteren op profielen van mensen die je graag wil ontmoeten.

Op zoek naar vrienden

 • Ben je holebi of transgender, heb je een beperking en ook zin om via een vereniging nieuwe mensen te leren kennen? Er zijn opties bij verenigingen die zich aansloten bij çavaria!
   
 • Heb je een verstandelijke beperking en ben je ook holebi of transgender? Neem zeker een kijkje naar De Roze Pagina. Daar werd door çavaria alle nuttige informatie voor jou verzameld.
 • Leer je wel graag nieuwe mensen met een beperking kennen, maar heb je geen zin in een relatie? Neem eens een kijkje op de Nederlandse website Vrienden4Vrienden.nl. Je vindt er een online ontmoetingsplatform, begeleiding door de Vriendschapscoach en leuke evenementen.
   
 • Heb je zelf autisme en een (rand)normale begaafdheid of een bijkomende licht verstandelijke beperking? Wil je graag rechtstreeks in contact komen met andere mensen zoals jou? Dan zijn de brugactiviteiten van Autisme Centraal misschien wel iets voor jou. Hoe die activiteiten er precies uitzien, lees je op hun website.
   
 • Ben je wat actiever? Er zijn ook veel sportverenigingen voor mensen met een beperking. Op de website van G-sport Vlaanderen vind je opties voor sporters met een fysieke beperking en sporters met een verstandelijke beperking.