Wat is discriminatie?

“De verhuurder was vriendelijk. Tot hij ontdekte dat we een koppel waren en geen zussen. Toen ik hem de volgende dag belde om het contract te tekenen, had hij al andere huurders gevonden, beweerde hij. Ik ben er zeker van dat we het appartement niet kregen omdat we een lesbisch koppel zijn. Kan hij dit maken? Is dit discriminatie?”

“Ik ben transgender en zette vorig jaar de stap naar hormoontherapie. Ik kleed me al langer zoals ik me voel, mannelijk. Daar ben ik enorm fier op! Toch word ik vaak afgewezen bij sollicitaties. Ik ben er zeker van dat dit te maken heeft met hoe ik eruit zie. Is dit discriminatie?”

De wet is duidelijk: er is sprake van discriminatie als iemand op basis van een beschermd criterium verschillend wordt behandeld, zonder dat daarvoor een gegronde rechtvaardiging bestaat. Seksuele geaardheid is een van die criteria, geslachtsverandering is een ander. Een gegronde rechtvaardiging om iemand op basis van deze criteria anders te behandelen is in de praktijk bijna nooit te vinden. Als je slachtoffer bent van discriminatie, dan kan je dit melden. Voor discriminatie op basis van seksuele oriëntatie kan dat bij Unia. Voor discriminatie op basis van geslachtsverandering kan dat bij het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen of de genderkamer van de Vlaamse Ombudsdienst. 

Meer info vind je op de website van Unia.

Lees meer over: