Wat is travestie?

Er is een bijzondere groep binnen het verzamelwoord ‘trans*’. Dat is de groep die aan travestie doet. Mensen die aan travestie doen, noemen zich travestieten of crossdressers. Zij houden ervan een genderexpressie aan te nemen die niet past bij hoe ze zich meestal voelen. Iedereen kan aan travestie doen: cisgender of transgender mensen, mannen en vrouwen, hetero’s, holebi’s, ...

Een mannelijke travestiet is niet hetzelfde als een transmeisje. Het is geen meisje geboren met een penis. Het kan wel een man zijn die een jurk draagt, een pruik opzet en make-up aandoet. Vaak hebben travestieten veel aandacht voor de manier waarop ze wandelen, klinken en hun handen gebruiken terwijl ze spreken. Sommige mensen doen travestie graag thuis in hun eentje. Andere treden er graag mee op. Dat noemen ze wel eens showtravestie. Vaak kleden ze zich dan extra glamoureus.

Sommige travestieten creëren een heel personage. Ze kiezen een tweede naam, een favoriete kledingstijl, een uitgebreid karakter. Wanneer ze aan travestie doen, komt hun personage tot leven. Dat personage is vaak heel anders dan hoe die persoon dagelijks is. Travestie kan een manier zijn om je genderidenteit te ontdekken, maar meestal staat travestie los van transgender.