Welke soorten geweld bestaan er?

Er zijn verschillende soorten van geweld. Een eerste is psychologisch of verbaal geweld. Dat kan geweld zijn door uit te schelden, door te pesten, door te kleineren, belachelijk te maken, te dreigen, te intimideren, te manipuleren, te controleren, te discrimineren …

Wanneer iemand bezittingen van je beschadigt, maak je materieel geweld mee. Dat is bijvoorbeeld wanneer iemand brokken maakt aan je huis of je auto. Dat kan onder andere door homofobe graffiti. 

Er bestaat ook seksueel geweld. Wanneer iemand je aanraakt terwijl je dat niet wil, pleegt die seksueel geweld. Ook als iemand je dwingt hen of jezelf aan te raken wanneer je dat niet wil, is dat seksueel geweld. Iemand kan je dwingen zonder je fysiek pijn te doen. Bijvoorbeeld door je bang te maken, te manipuleren, te intimideren of te bedreigen. Seksueel geweld is een vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Fysiek geweld is geweld waarbij je op eender welke manier lichamelijke pijn ervaart, of waarbij iemand je pijn probeert te doen.

Geweld is geweld. Ook dreigen met geweld, is al geweld. Hoe erg het is, heeft niets te maken met blauwe plekken. Iemand die je uitscheldt, kan evenveel kwetsen als iemand die je slaat. Beide zijn erg. Beide zijn fout. Over beide kan je praten bij Lumi. Over andere vormen van geweld ook.