Ik heb iemand nodig om mee te praten, maar heb weinig geld. Waar kan ik terecht?

Vaak lucht het op om je zorgen te delen. Wanneer alles even te veel wordt, kan praten helpen. Je zoekt een luisterend oor? Er zijn veel plaatsen waar je terecht kan.

Opvang- en infolijnen

 • Iedereen met vragen over holebiseksualiteit en gender is welkom bij ons, Lumi. Je kan anoniem en gratis bij onze vrijwilligers terecht voor een gesprek. Zij luisteren graag naar je verhaal en vragen via telefoon, chat of e-mail.
 • Er bestaan ook andere hulplijnen. Tele-Onthaal luistert 24 uur op 24 uur, zeven dagen of zeven per telefoon of  elke avond en woensdag- en zondagmiddag via chat. Awel is er specifiek voor kinderen en jongeren. Ook bij de Zelfmoordlijn1813 staat er iemand voor je klaar. Heb je het soms lastig met alcohol, drugs, gamen of gokken? Je kan bellen, chatten en mailen met de Druglijn. Heb je vragen rond autisme? Je kan terecht op Autisme Chat. Tele-Onthaal, Awel, Zelfmoordlijn1813, Druglijn en Autisme Chat werken niet specifiek rond holebiseksualiteit of gender, maar kunnen ook luisteren naar je verhaal. Alle gesprekken met hen zijn anoniem en gratis.
 • Speelt je religieuze of culturele achtergrond een belangrijke rol in je verhaal? Je kan bij ons terecht, maar ook zeker bij de MerhabaPhone. Merhaba is een organisatie die zich onder andere richt op holebi's uit etnisch-culturele minderheden.
 • Zoek je iemand die specifiek werkt rond het transgenderthema? Het Transgender Infopunt kan je bereiken per telefoon en e-mail.

Verenigingen en gemeenschappen

 • Er zijn een heleboel verenigingen waar je mensen kan ontmoeten. Vaak vind je er mensen die een gelijkaardige situatie meemaakten. Een onthaalgesprek bij een vereniging is niet hetzelfde als een gesprek bij een therapeut. Wil je vooral nieuwe mensen leren kennen? Neem een kijkje op de lijst met verenigingen die aangesloten zijn bij çavaria. Er zijn ook verenigingen voor holebi's en transgenders die niet bij çavaria zijn aangesloten.
 • Elke Vlaamse provincie en ook Brussel heeft een Regenbooghuis. Daar gaan veel activiteiten van aangesloten verenigingen door. Sommige Regenbooghuizen organiseren zelf ook onthaal- en opvanggesprekken. Je vindt meer info op de website van elk huis: REBUS (Oostende, West-Vlaanderen), Casa Rosa (Gent, Oost-Vlaanderen), Het Roze Huis (Antwerpen), Holebihuis (Leuven, Vlaams-Brabant), Regenbooghuis (Hasselt, Limburg), Rainbow House (Brussel).
 • Veel gemeenschappen komen tegenwoordig vooral virtueel samen. Je vindt heel wat digitale groepen op bijvoorbeeld Facebook. Op het forum van Wel Jong Niet Hetero kan je als jongere onder andere de verhalen en vragen van andere holebi en transgender jongeren lezen. Sta je op je privacy, zoek je een veilige omgeving en ben je jonger dan 19? Check min19.be.
 • Denk je wel eens aan zelfmoord? Op het forum van de Zelfmoordlijn 1813 kan je je verhaal en je ervaringen delen, of net lezen hoe anderen omgaan met hun zelfdodingsgedachten. Let op: de minimumleeftijd is hier 18 jaar.

Professionele hulp

 • Zoek je iemand waarbij je meer dan eens terecht kan? Je vindt een lijst van therapeuten in onze adressengids. De mensen op deze lijst vertelden ons dat holebi's welkom zijn bij hen. We vroegen hen ook om op de hoogte te blijven van holebigerelateerde thema's. Let op, niet elke therapeut is ook een psycholoog. De prijs van therapie bij mensen in onze adressengids kan verschillen. Doorgaans vraagt een therapeut tussen de 40 en 60 euro per uur.
 • Voor veel mensen is de kost van een therapiesessie te hoog. Heb je maar een beperkt budget? Je hebt ook recht op een professioneel luisterend oor. Bij een CAW kan je gratis terecht voor een onthaal- en instapgesprek. Word je daarna verder door hen begeleid? Dan betaal je een beperkt bedrag. Ze bekijken samen met jou wat mogelijk is. Daarbij houden ze rekening met je persoonlijk budget. Je kan bellen, chatten of mailen met iemand van het CAW. Je kan ook gewoon op een van hun locaties binnenwandelen voor een gesprek, met of zonder afspraak.
 • Speciaal voor jongeren is er het JAC. Dat is de jongerenversie van het CAW. Je kan hen bellen, chatten of mailen. Je kan ook gewoon op een van hun locaties binnenwandelen voor een gesprek. Dat kan met of zonder afspraak.
 • Ben je tussen tien en twintig jaar oud? Je kan bij TEJO therapeutische begeleiding krijgen. Die begeleiding is gratis en anoniem. Je kan met of zonder afspraak terecht in een van hun TEJO-huizen. Je kan ook gewoon bellen of mailen. Let op, hun begeleiding is beperkt tot tien sessies.